САД издвоија 4,3 милиони долари за зајакнување на владеење на правото во Македонија

Во рамки на реализацијата на Стратешкиот дијалог меѓу Република Македонија и Соединетите Американски Држави, Владата на САД донесе одлука за издвојување на дополнителни средства за зајакнување на владеење на правото во Република Македонија. За оваа цел се издвоени дополнителни средства во износ од 4, 318 милиони САД долари.

Со отпочнувањето на Стратешкиот дијалог меѓу Македонија - САД, пријателските односи меѓу двете земји се подигнати на ново, повисоко ниво во име на продлабочување на стратешкото партнерство.

Стратешкиот дијалог започна на 2 јуни во Вашингтон, меѓу владината делегација предводена од Министерот за надворешни работи Бујар Османи, од наша страна и делегацијата, предводена од Помошникот државен секретар на САД за европски и евро-азиски работи, др. Карен Донфрид, од американска страна. Стратешкиот дијалог претставува форум кој обезбедува врамување на билатералните односи и соработката во одбраната, економијата, образованието, транспортот, енергетиката, климатските промени, демократскиот развој, борба против корупција, владеењето на правото, трговијата и други теми од заемен интерес.

Најавите на американската администрација за бескомпромисна  борба против овие корумпирани,  неспособни  и криминални структури на сите нивоа на државата за македонските граѓани се единствено светло во тунелот.

повеќе

Концептот на даночната реформа, кој го претставивме минатата недела на заедничка прес конференција со премиерот е дел од поголем процес за креирање на оптимален даночен систем кој ќе биде праведен и ќе го поддржи економскиот раст.

повеќе

Ракот на корупцијата и понатаму е ендемичен, а актуелната власт сè повеќе потпаѓа под лошите навики на претходниот режим на Никола Груевски.

повеќе