Пратеници од ДУИ и АА во телевизиска дебата

Решени сме да се тргне уставната одредница „20 отсто“ за албанскиот јазик, велат Адеми и Снопче

Во дебата за програмата на албански јазик на Македонската телевизија пратениците од ДУИ и Алијанса за Албанците Вјолца Адеми и Халил Снопче кажаа дека се решени со уставни измени да се тргне одредницата од 20 процентна застапеност на етничката заедница за официјална употреба на албанскиот јазик. Пратеничката Адеми рече дека има пратеници од ВМРО-ДПМНЕ кои се подготвени да гласаат за уставните измени.кои ќе бидат иницирани за внесување на бугарското малцинство во Уставот.

„Се надеваме на достоинствена формулација во однос на албанскиот јазик на што чекаме речиси 20 години. Консултациите ќе продолжат со сите релевантни фактори во земјата како и со меѓународниот фактор Морам да нагласам дека сите достигнувања ги имаме благодарение на меѓународниот фактор", рече Вјолца Адеми од ДУИ.

Таа нагласи дека има пратеници од ВМРО-ДПМНЕ кои ќе гласаат за уставните измени, поточно за внесување на бугарското, хрватското и црногорското малцинство во Уставот, со што ќе се отвори патот низ преговори кон ЕУ. .

Пратеникот Халил Снопче од Алијанса за Албанците рече дека е скептичен дека ќе се обезбедат гласови во Собранието на Македонија за уставни измени. 

„Доколку нема двотретинско мнозинство за отворање на Уставот, тогаш ќе треба да се формира проширена влада.

И Адеми и Снопче изјавија дека се категорично против идеите изнесени од македонската опозиција според кои тие ќе гласаат за бришење на одредницата од 20 отсто за албанскиот јазик, под услов да се отстрани бадентеровиот принцип и балансерот.

Станува збор за вредности градени со години по Охридскиот договор кои се сега бетонирани и кои нема да дозволиме да бидат уништени, рече Адеми, додека Снопче ѝ порача на ВМРО-ДПМНЕ доколку условуваат, како што рече, тогаш и албанската опозиција ќе изнесе нови услови.

„Ќе дојде ден, кога пазарите отворени за трговија и размена на идеи, ќе бидат единствените борбени полиња“ - Виктор Иго

повеќе

Трагично е што воопшто треба да се бориме за зачувување на институција која отсекогаш била стожер на културниот живот во Македонија.

повеќе

Македонија нема рециклирачки капацитет за пластичната амбалажа, а со увозот на ѓубре како гориво во индустријата, станува и неофицијална депонија на ЕУ.

повеќе