Според ПОА

Расколникот Вранишковски бил сериозно болен

Српската „филијала“ на СПЦ во земјава, ПОА, тврди дека здравјето на поранешниот македонски владика Јован, инаку роден како Зоран Вранишковски била, сериозно нарушена и дека тој треба под итно да биде опериран.

Во писмената реакција на ПОА е нагласено дека Вранишковски, кој е во затвор, бил сериозно болен и дека му треба лекарска нега која македонските власти под влијание на МПЦ не му ја дозволувале.

“Утврдено е дека тој има потреба од лекарска интервенција. Тоа го утврди и лекар специјалист. Мислењето на лекарот специјалист е одобрено од судот, но истражниот затвор каде што архиепископот Јован е во притвор, и каде 23 часа е во келија, веќе цел месец не му ја овозможуваат основната здравствена заштита“,  велат од ПОА.

 Според ПОА, МПЦ е непризнаена институција и врши притисоци за целосно уништување на сега веќе српскиот владика, архиепископот охридски Јован, а со крајна цел целосно да се уништи и Православната Охридска Архиепископија (ПОА).

Вранишковски е обвинет за проневера за 250.000 евра, пари кои наводно ги украл од МПЦ. Осуден е на казна затвор од 2,5 години.

Македонија може да ги задоволи потребите од електрична енергија ако на површина од 160 км2 постави соларни панели, а инвестицијата за тоа е 2,4 милијарди евра.

повеќе

Тешко е да се очекува дека ветото ќе биде туку-така тргнато. Дури и кога би се постигнал некаков договор, тоа би значело дека Македонија направила тешки и болни компромиси за да дојде до решение, имајќи ги предвид тврдите позиции на Бугарија.

повеќе

Лошите прогнози за инфлацијата и зголемувањето на цените на сите енергенси, не упатува кон еден заклучок - обновливите извори на енергија, заедно со вложувањето во самоодржливост и економијата на подарувањето сега се позначајни отколку кога и да е претходно.

повеќе