СОБРАНИЕ

Пратениците на СДСМ добија неоправдани за 6 месеци недоаѓање на работа, предлог за одземање на мандатите на 31 пратеник

Собраниската Комисија за деловнички и мандатно имунитетни прашања на денешната седница донесе предлог одлука за одземање на мандатите на пратениците од опозицијата.

Членовите на комисијата утврдиле дека 31 пратеник 6 месеци (од 10 мај до 10 ноември) неоправдано отсуствувале од работата на Собранието.

Врз основа на Деловникот за работа на Собранието, Комисијата за деловнички и мандатно имунитетни прашања донесе предлог-одлука за која на наредната собраниска седница пратениците треба да се изјаснат со двотретинско мнозинство.

Претседателот на Собранието Трајко Вељановски врз основа на членот 59 од собранискиот Деловник треба да ја стави на дневен ред на првата наредна седница. Засега нема информација кога Вељановски би ја закажал седницата на која би можело да им бидат одземени мандатите на овие прaтеници. Доколку се случи да им бидат одземени мандатите, ќе треба да бидат распишани делумни избори.

(Насловот е на турски со причина, во превод, „писмо или револвер“.)

повеќе

Со фактот што Европа продолжува да плаќа милијарди долари за рускиот гас секој месец, таа и понатаму игра онака како што свири Кремљ, покажувајќи на тој начин дека е заробеник на сопственото задоволство.

повеќе

Грејната сезона заврши во месец април како и секоја година, но последнава беше со многу проблеми кои произлегоа од енергетската криза, од војната во Украина и генерално од светската економска криза.

повеќе