Поранешните „Лавови“ порачаа: нема да дозволиме братоубиствена војна

Претседателот Ѓорѓе Иванов да го повика амбасадорт на Република Албанија во земјава и од него да побара јавно извинување за мешањето во внатешните работи на земјата и итно отфралање на тиранската палтформа, е првото барање на припадниците на поранешната полициска единица за брзи интервенции „Лавови“.

Во соопштението „Лавовите“ од политичките партии на Албанците бараат да се свртат кон соживот и почитување на Уставот и законите.

„Од македонските политички партии бараме да седнат на заедничка маса и да ги прецизираат црвените линии во однос на македонските национални интереси и за правата на етничките заедници во Република Македонија. Со тоа да не дозволат фаворизирање на една етничка заедница во однос на другите“, се вели во соопштението и се додава дека „Лавовите“ ќе спречат братоубиствена војна и поделба на државата.

„Народот да биде сигурен и спокоен дека сѐ горе наведено ќе биде исполнето, бидејќи секој ќе одговара пред законите и Уставот на Република Македонија, стои во соопштението.

ЕБИ „Лавови“ учествуваше во конфликтот во 2001-та година кога беа и формирани, а во 2003-та единицата беше расформирана, а поголемиот дел од членовите преминаа во ЕБР на МВР.

Таквата федерализација, како што нѐ учи балканското искуство е само преодна фаза која води кон распад на земјата.

повеќе

Во Македонија мора да се случи мирен премин на власта. Така мора да биде и по изборите од 2016 година. Во спротивно, земјата ќе се третира како „пиратска“ или како „разбојничка“ држава.

повеќе

Ако државата е заробена, а институциите не работат - мислам дека е потребно да се употреби сценариото како со АВНОЈ и АСНОМ во Втората светска војна.

повеќе