Пендаровски за Гоце Делчев: Нека го чествува кој сака, тоа може нас да ни прави поголем мерак

Гоце Делчев е македонски револуционер, но и историска фигура, која ги надминува регионалните граници, па поради тоа не е спорно која било држава да ги слави и чествува ликот и делото на револуционерот, изјави денеска претседателот Стево Пендаровски. 

„Тој е македонски револуционер кој придонел многу за нас. Но, за оние кои тврдат дека тој се борел за Бугарија, тоа за мене не е спорно. Секој може да чувствува некого како свој херој. Нека го чевствува кој сака, тоа може само на нас Македонците да ни прави поголем мерак и задоволство. Тоа што нѐ двои треба да треба да нѐ обединува. Ако тие тврдат дека тој бил Бугарин, кој се борел за бугарската кауза, не е спорно да го слават како битен историски лик. Дали за сите историски ликови треба да се расправаме чии се и за кого и за што дејствувале. Дали треба да спориме, на пример, дали Мајка Тереза била Албанка или Македонка или скопјанка…“, рече Пендаровски, одговарајќи на новинарски прашања по седницата на Советот за безбедност.

 

И Софија ќе треба да не го запре македонското евро-интегрирање на самиот почеток – и Скопје ќе треба да ја декомунистицира и дејугословенизира својата елита, економија, политика, наратива и медиуми.

повеќе

На светов има доволно место и за доктори и за антиваксери, и за научници и инженери, како и за рамноземјани и антимаскери, за уметници и фантазери.

повеќе

Во Законот кој е предложен воопшто не се цели на попишување на реалната состојба на терен, туку се цели на попишување на сите возможни граѓани заради задоволување на политички цели.

повеќе