Македонија-САД

Пендаровски му се заблагодари на Ескобар за американската поддршка

Билатералните односи меѓу Македонија и САД, состојбите во регионот и македонските аспирации за ЕУ се темите за кои разговарале претседателот Стево Пендаровски и  заменик помошник државен секретар на САД, Габриел Ескобар.

Пендаровски, како што соопшти неговиот кабинет, оценил дека двете држави во континуитет негуваат продуктивен политички дијалог и изразил уверување дека билатералните односи ќе продолжат да се развиваат со уште посилна динамика.

Тој исто така ја истакнал важноста на силната и континуирана поддршка од САД во остварувањето на стратешките цели на нашата држава, од прогласувањето на независноста до денес.

Во однос на аспирациите за членство во Европската Унија, Пендаровски го реафирмирал очекувањето за скорешен почеток на пристапните преговори за членство, истакнувајќи дека деблокирањето на интегративниот процес позитивно ќе се одрази на севкупната стабилност и развојот на регионот. Притоа, Пендаровски се заблагодарил за поддршката на американската администрација, и лично на Ескобар, во однос на потребата за напредокот на земјите од регионот кон ЕУ.

Пендаровски исто така ја истакнал посветеноста на Македонија, како најнова членка на НАТО, да придонесе за колективната безбедност и одбрана на вредностите на евроатлантската заедница.

Претседателот уште се заблагодарил на поканата за учество на виртуелниот Самит за демократија, во организација на претседателот на САД, Џо Бајден, што ќе се одржи на 9 и 10 декември 2021 година.

Колку и да сакаме Украинците да добијат целосна правда, на ерата на славни војни, несомнени победи и чисти порази ѝ дојде крајот. 

повеќе

Македонскиот народ мора да ја заштити автокефалноста на својата Македонска православна црква - Охридска архиепископија, како еден од носечките елементи на неговиот идентитет, од сите загрозувања од Фанар, од СПЦ и другите меѓународни црковни и други чинители. Време е за нов Македонски црковно-народен собир, како во 1945 година.

повеќе

Сите политичари и безмалку сите новинари во Македонија, се со став дека нема или поточно не е можен план Б во преговарањето за влез во ЕУ со Бугарија.

повеќе