Претседателот во неудобна ситуација

Пендаровски исвиркан од дел од граѓаните дојдени на Галичката свадба, од дел поздравен со аплауз

На вториот ден од традиционалната Галичка свадба претседателот на Македонија Стево Пендаровски доживеа непријатност кога при неговото пристигнување дел од граѓаните со свирежи и извици го проследија неговото поминување. Oд извиците можеше да се заклучи дека причината е одобрувањето на францускиот предлог. Дел од граѓаните претседателот на државата го пречека со аплаузи и скандирање на неговото име. За  тоа сведочи кус видео запис направен со мобилен телефон. И овој настан е потврда за големата политизираност и делби на населението.

Вчера започна 48. издание на Галичка свадба со низа обичаи - редење, китење и веење на свадбарскиот бајрак, пукање од три пушки од балконот на куќата на зетот, потоа со играње на свекрвино и невестинско оро, на Тешкото како и со обичајот на одење по вода на три чешми.

Од утрово манифестацијата продолжи со обичаите на канење на мртвите, канење на кумот, бричење на зетот, гледање низ прстен, земање на невестата, венчавање... венчавање на младенците во црквата Свети Петар и Павле, а се  заокружува Галичка свадба со испраќање на топаните.

Галичката свадба е во организација на МЗ Галичник.

Одлучната изборна победа на италијанската десница овозможува нејзиниот лидер да биде првата жена премиер во Италија и прва која тврди дека недвосмислено има постфашистичко потекло.

повеќе

Нов фронт за работа на градежните фирми на веќе изградените згради (и куќи) треба да биде топлинската изолација.

повеќе

Во Македонија не постои никаква забрана за конверзиона терапија, а лиценцираните психолози што може да се јават како спроведувачи или наведувачи на ваква „терапија“, за жал, не сносат никакви последици.

повеќе