Шефот на државата во Прилеп

Пендаровски им оддаде почит на бранителите кои загинаа кај Карпалак

Претседателот на Македонија Стево Пендаровски денеска во Прилеп им одаде почит на десеттемина прилепски резервисти кои на денешен ден пред 20 години од заседа беа убиени од страна на силите на тошаната ОНА. Тој положи цвеќе пред споменичниот комплекс „Карпалак“.

Претседателот Стево Пендаровски, денеска во Прилеп, присуствуваше на одбележувањето на 20-годишнината од загинувањето на армиските резервисти кај месноста Карпалак. Претседателот положи цвеќе пред комплексот „Карпалак" во центарот на градот и им оддаде почит на Горан Миновски, Сашо Китаноски, Веби Рушитоски, Бранко Секулоски, Љубе Грујоски, Нане Наумоски, Ердован Шабаноски, Марко Деспотоски, Пеце Секулоски и на Дарко Велјаноски.

Во соопштението се потсетува дека делегација од кабинетот на шефот на државата положи цвеќе и пред спомен-плочата кај месноста Карпалак на автопатот Тетово – Скопје, каде што на 8 август 2001 година животот го загубија десеттемина армиски резервисти од Прилеп.

Освен тоа што муралите се моќно средство за комуникација, тие можат да бидат и предмет на манипулации, па и пропаганда, подигање тензии и продлабочување на недоразбирањата во БиХ.

повеќе

Процесот на донесување на буџетот ме потсетува на една изрека на поранешниот државен секретар на трезорот на САД, Џејкоб Лу (Jacob Lew) кој вели дека „Буџетот не е само колекција на бројки, туку израз на нашите вредности и аспирации“.

повеќе

Конески со голема дарба и со рационална мисла, создаде комуникативна поезија, создаде за македонските генерации образец на читлива литература.

повеќе