Собрание

Панчо Минов чека пријава за пцостите на Талат Џафери, ВМРО-ДПМНЕ нуди сведоци

Претседателот на собраниската Комисија за деловнички и мандатно имунитетни прашања Панчо Минов не бега од тоа да ја свика комисијата за скандалозното однесување на претседателот на Собранието Талат Џафери кон дел од вработените, но чека пријава и докази. Собраниската комисија со која претседава Минов е надлежна за почитување на Кодексот за етичко однесување на пратениците. За снимката на која наводно Џафери изрекува  пцости кон вработени во законодавниот дом, пратеници на ВМРО-ДПМНЕ тврдат дека имаат и сведочења на дел од вработените.

Во зависност од оценката на членовите на Комисијата за деловнички и мандатно имунитетни прашања за тежината на прекршокот, може да се изрече  јавна опомена или да се донесе одлука и за суспензија на пратеник во траење од еден месец или забрана да претседава со работните тела на Собранието во траење до еден месец.

Од пратеничката група на ВМРО-ДПМНЕ велат дека ќе поднесат писмена иницијатива за да се свика седница на Комисијата за имунитетни прашања и дека имаат сведочења за инцидентот. „Навредите и пцостите што ги изрече Џафери беа искажани пред сведоци кои се подгитвени да сведочат и на седница“, велат пратениците на ВМРО-ДПМНЕ и додаваат дека е сторена тешка повреда на Етичкиот кодекс, пратеник вршел притисок на државни службеници и на други вработени во Собранието во извршувањето на нивните работни задачи.

На аудио снимката се слуша како маж извикува навредливи и недолични зборови, наводно кон вработени во собраниските служби.

 

Со францускиот предлог на патот кон ЕУ македонскиот народ ќе ја изгуби историската тапија врз сопствената свест и наследство.

повеќе

Ако пак се натури овој бесмислен консензус на Франција, кој ги признава сите емоции на Бугарија, тогаш оваа неспособна власт ќе не одведе подлабоко од сегашниот амбис.

повеќе

Во новите предлози се направени само формални, но не и суштествени промени, во однос на претходниот предлог (кој Владата го нема објавено).

повеќе