Фридом хаус

Пад од 22 места за слободата на медиуми во Македонија

Македонија падна за 22 места на ранг листата за слободата на медиуми според најновиот извештај на Фридом Хаус. Македонија од 94 место падна на 116 место.

Арбитрарното одземање на медиумските лиценци, односно затворањето на медиумите и влошената средина за новинарите се едни од главните причини кои го предизвикале падот, соопшти Фридом хаус, организација која денеска во Вашингтон го презентираше извештајот за граѓанските и политички права во светот.

Според извештајот Туркеминистан, Северна Кореја, Белорусија и Узбекистан се земјите со најзагрозена слобода на медиумите, а Русија е земјата со најголема контрола врз медиумите.

Првичната реакција на голем број држави кога се појави новата варијанта на ковид-19 вирусот за забрана на патувањето од Јужна Африка и од соседните држави, иако истиот веќе се има проширено, е очајна мерка. Всушност, државите можеби се и подобро подготвени отколку што мислат за што и да следи.

повеќе

Со неколку геополитички шаховски потези, Кина докажа дека не секогаш оружјето и војните се единствениот начин за глобална доминација.

повеќе

Македонија може да ги задоволи потребите од електрична енергија ако на површина од 160 км2 постави соларни панели, а инвестицијата за тоа е 2,4 милијарди евра.

повеќе