Од лажен профил во име на Елизабета Ѓоргиевска се злоупотребуваат податоци од граѓаните

Лажен профил на Фејсбук со име на сопругата на претседателот на државата, Стево Пендаровски бил отворен денеска, но со името Елизабета Пендаровска, а не Ѓоргиевска. Од овој профил се злоупотребуваaт лични информации на граѓаните и на него има објавено повеќе лажни постови, со кои се манипулира народот дека ќе се изберат 100 добитници по случаен избор, и ќе им бидат донирани по 5.000 евра.

За лажниот профил кој зема лични податоци од граѓаните, запознаена е и самата Ѓоргиевска, како и Кабинетот на претседателот.

Од Кабинетот на претседателот за некои медиуми потврдиле дека знаат за случајот и се постапувало по истиот.

Ѓоргиевска, пак се огласи и преку Фејсбук.

„Почитувани пријатели, многумина од вас ми пишаа за лажен профил направен со мое име. Пријавен е во Фејсбук и во МВР, но би ве замолила за побрза реакција од Фејсбук, да има што повеќе пријавувања. Ви благодарам“, напиша таа на својот профил.

Процесот на донесување на буџетот ме потсетува на една изрека на поранешниот државен секретар на трезорот на САД, Џејкоб Лу (Jacob Lew) кој вели дека „Буџетот не е само колекција на бројки, туку израз на нашите вредности и аспирации“.

повеќе

Конески со голема дарба и со рационална мисла, создаде комуникативна поезија, создаде за македонските генерации образец на читлива литература.

повеќе

Првичната реакција на голем број држави кога се појави новата варијанта на ковид-19 вирусот за забрана на патувањето од Јужна Африка и од соседните држави, иако истиот веќе се има проширено, е очајна мерка. Всушност, државите можеби се и подобро подготвени отколку што мислат за што и да следи.

повеќе