ТИРАНА

Нишани: Албанија се грижи за Албанците во Македонија, Црна Гора, Прешевската Долина...

Без разлика на заедничката платформа на албанските партии која беше потпишана во Тирана, високите претставници на албанската држава одрекуваат дека на каков било начин се вмешале во внатрешните работи на Македонија.

Бујар Нишани

Претседателот на Албанија, Бујар Нишани, во интервјуто за емисијата „200“ на ТВ Алсат М објасни дека идејата за заедничка платформа дошла од партиите во Македонија, а Албанија се грижи за Албанците во Македонија, исто како што се грижи за Албанците во Црна Гора и Прешевската Долина.

„Иницијативата е од албанскиот фактор во Македонија за да ги информира релевантните фактори во Албанија. Нема никакво мешање бидејќи нема никакво иницирање на посебна иницијатива за начинот на кој Албанија треба да им каже на Албанците во Македонија како тие можат да ја изградат идната влада, како тие треба да одлучуваат во коалиции, како треба да одлучуваат при именувањето на луѓето кои ќе ги претставуваат“, изјави Бујар Нишани, претседател на Албанија.

Според министерот за надворешни работи на Албанија, Дитмир Бушати, платформата се стреми кон подобар соживот меѓу Македонците, Албанците, но и другите малцинства во Македонија. Таа, вели министерот, дури нуди простор за повеќе слобода, еднаквост и демократија. Платформата, според Бушати е донесена врз основа на Охридскиот договор за чие почитување не може да се преговара.

„Албанската држава не е вмешана во внатрешните прашања на една земја и сосед како што е Македонија. Албанската држава, албанската влада, спроведе уставна обврска која е поврзана со одбраната и унапредувањето на правата на Албанците, без разлика каде живеат“, изјави Дитмир Бушати, министер за надворешни работи на Албанија.

Македонскиот министер за надворешни работи Никола Попоски го осуди мешањето на странски премиери и претседатели во внатрешните работи на земјата. Тој ги опиша како „недостојни кои испраќаат лоши сигнали во регионот”.

Таквата федерализација, како што нѐ учи балканското искуство е само преодна фаза која води кон распад на земјата.

повеќе

Во Македонија мора да се случи мирен премин на власта. Така мора да биде и по изборите од 2016 година. Во спротивно, земјата ќе се третира како „пиратска“ или како „разбојничка“ држава.

повеќе

Ако државата е заробена, а институциите не работат - мислам дека е потребно да се употреби сценариото како со АВНОЈ и АСНОМ во Втората светска војна.

повеќе