Не се изгласаа измените на Законот за државјанство, Села и Гаши најавија блокирање на секој закон кој дојде во Собрание

На денешната седница на собраниската Комисија за одбрана и безбедност пратениците не гласаа за Предлог на законот за измени и дополнувања на Законот за државјанство, по скратена постапка, поднесен од пратениците од Алијанса на Албанците и Алтернатива, бидејќи нивните колеги од ВМРО-ДПМНЕ поднесоа околу 600 амандмани за текстот, кои се дадени на превод.

Дополнително, пратениците од СДСМ и коалицијата се изјасниле дека нема да го поддржат Законот истакнувајќи поголем број причини за тоа.
 
Претседателот на Комисијата Миле Талевски за МИА изјави дека тие се екслицитно против овој закон поради поголем број причини, меѓу другото и поради фактот дека не е во согласност со Европската конвенција за државјанство. СДСМ, како што кажа, не поднесе амандмани, но предлага општа расправа за темата за државјанства.
 
Коалицијата Алијанса за Албанците и Алтернатива ќе го блокираат секој закон што ќе дојде во Собрание, без разлика за каков закон и да станува збор. Ова денеска од собранискиот прес-центар го изјавија претседателите на партиите, Зијадин Села и Африм Гаши.
 
„Ова блокирање што го прават поличките актери можам да го опишам само како злобност. Од овој момент најавуваме дека секој закон што ќе дојде во Парламент, без разлиика за каков закон и да станува збор, ние ќе се однесуваме исто со илјадници амандмани додека не се отстрануваат амандманите што го блокираат законот што се однесуваат на тоа да се биде човек – Законот за државјанство“, рече Села.
 
И претседателот на Алтернатива Африм Гаши истакна дека нивните два субјекта ќе блокираат секој друг закон, бидејќи, какон што рече, тие мислат дека ниту еден друг закон не е побитен отколку реализацијата на човечкото право во нашата земја.
 
„Овој пристап е погрешен и ги повикувам сите владини и опозициски субјекти да го анализираат добро уште еднаш внатре во нивните партии. Да не гон политизираат и етнизираат законот и да го третираат како основно човечко право, и да го подобриме законот“, рече Гаши. 

Опседнатоста со лесна и брза заработувачка, завидливоста и љубомората кон побогатите, невидената мрзливост комбинирана со желбата за убав и прилично ситуиран живот, од Македонците создаде зомбизирани суштества кои лутаат низ времето и просторот, без патоказ и без изграден вредносен ориентир по кој ќе се водат низ животот.

повеќе

Иако новогодишните честитки во јануари оваа година, беа најчесто за здравје и со желба за „старото нормално“, првите три месеци од 2021 година не навестуваат крупни промени околу тоа кој ќе биде повторно најизговорениот збор и во периодот кој претстои. 

повеќе