Иманувањето на Лазаревски е спорно

Не може член на УО на Агенцијата за филм да биде и директор, вели ДКСК

Државната комисија за спречување на корупција оцени дека е спорно именувањето на в.д. директорот на Агенцијата за филм Бојан Лазаревски на 15 декември 2020 година од страна на Владата.

Спорно за ова лице именувано како директор, појасни Владимир Георгиев, член на ДКСК на денешната прес-конференција, е дека истовремено е и член на Управниот одбор на Агенцијата за филм.

Тој истакна дека оваа оценка е донесена согласно Законот за спречување корупција и судир на интереси и затоа ДКСК на овој начин превентивно делува и и укажува на Владата, а можеби и на денешната седница, како што рече, да го разреши ова лице од член на УО доколку смета дека тоа лице треба да ја врши должност в.д. директор на Агенцијата за филм.

Опседнатоста со лесна и брза заработувачка, завидливоста и љубомората кон побогатите, невидената мрзливост комбинирана со желбата за убав и прилично ситуиран живот, од Македонците создаде зомбизирани суштества кои лутаат низ времето и просторот, без патоказ и без изграден вредносен ориентир по кој ќе се водат низ животот.

повеќе

Иако новогодишните честитки во јануари оваа година, беа најчесто за здравје и со желба за „старото нормално“, првите три месеци од 2021 година не навестуваат крупни промени околу тоа кој ќе биде повторно најизговорениот збор и во периодот кој претстои. 

повеќе

Програмата за вакцинација во Бугарија може исклучиво да се окарактеризира како фијаско. 

повеќе