ЗА АЛСАТ-М

Меџити: Имаме писмен доказ дека ВМРО-ДПМНЕ прифати и двојазичност и казни ако не се спроведува

Градоначалникот на Чаир и потпретседател на ДУИ, Изет Меџити, синоќа во емисијата „Патот кон“ на телевизија Алсат-М изјави дека ВМРО–ДПМНЕ прифатиле и повеќе од тоа што првично се барало од страна на албанските партии, освен СЈО.

На прашањето дали ВМРО-ДПМНЕ го прифатила официјализирањето на албанскиот јазик, Меџити одговара: „Да, и не беше проблемот во албанскиот јазик, туку дијаметралната разлика меѓу ДУИ и ВМРО-ДПМНЕ беше продолжувањето на мандатот на СЈО и гласањето на законот за заштитени сведоци“.

Меџити додава дека мандатот на СЈО била точката за која ВМРО-ДПМНЕ не сакале ни да слушнат.

„ВМРО-ДПМНЕ прифати и двојазичност и казни за директорите на институции каде нема да се зборува албански. Сè прифатија, само за СЈО не сакаа да слушнат. Затоа не ни успеа коалицијата со нив. И за ова имаме писмени докази“, изјави Меџити. 

 

Можеби поради еуфоријата што ја донесе туризмот - и желбата на самите жители на Грција да уживаат во одморите - пошироката јавност беше подготвена да ги толерира дневните бројки на новозаразени (во просек помеѓу 2.000 и 3.000 случаи во текот на летото). 

повеќе

Насловот асоцира и на резултатите од изборите, кои, кога ќе излезе оваа колумна, ќе бидат познати, иако најретко споменуван збор во кампањата беше зборот ДЕЦЕНТРАЛИЗАЦИЈА, кој е единствен начин за остварување на сите „големи“ ветувања што ги слушнавме изминативе две недели.

повеќе

Опонентите на академик Блаже Ристовски во Македонија го квалификуваа како националист, во белградскитe кругови  го именуваа како „бугарофил“, а во Бугарија го нарекуваа „Југословен“ и „србокомунист“. А тој си остана ист, исправен пред нападите и секогаш подготвен да им одговори на критичарите.

повеќе