Малинка Ристевска-Јорданова: Францускиот предлог ќе продуцира криза

Малинка Ристевска-Јорданова од Институтот за европска политика, која долги години ги следи и анализира евроинтегративните процеси, по одобрувањето на францускиот предлог во Собранието на Македонија, а потоа и од страна на Владата, порача дека тоа е опасен преседан и дека ќе продуцира долгорочно криза.

„Мнозинството во македонскиот парламент ги надгласа пратениците етнички Македонци за францускиот предлог, кој ги наметнува идентитетските прашања кои ги бара Бугарија. Тоа е опасен преседан, поддржан од Европската Унија и веќе ги доведува во прашање темелите на македонскиот уставен систем и поттикнува долгорочна криза", напиша преку Твитер Малинка Ристевска-Јорданова.

Концептот на даночната реформа, кој го претставивме минатата недела на заедничка прес конференција со премиерот е дел од поголем процес за креирање на оптимален даночен систем кој ќе биде праведен и ќе го поддржи економскиот раст.

повеќе

Ракот на корупцијата и понатаму е ендемичен, а актуелната власт сè повеќе потпаѓа под лошите навики на претходниот режим на Никола Груевски.

повеќе

Ех какво време дојде, да се стремиме кон нула. Уште повеќе, да постигнеме нула.

повеќе