Македонското МНР се огласи со осуда на Иран, откако Албанија со таа земја ги прекина односите

Македонското Министерството за надворешни работи изрази најостра осуда за сајбер-нападот од 15 јули 2022 година извршен против Владата на Албанија од страна на Иран. Тоа е обид за поткопување на суверенитетот на Албанија, како и директна закана за безбедноста на нејзините граѓани и институции", стои во соопштението од МНР.

„Северна Македонија се солидаризира со Владата на Албанија, ги поддржува преземените мерки во тој контекст и повикува на одговорност за извршителите на ваквите малигни дестабилизирачки активности кои ја загрозуваат не само националната безбедност и сигурност на Албанија, но имаат и пошироки регионални и меѓународни импликации. Ваквите деструктивни напади претставуваат флагрантно кршење на нормите на меѓународното право, обид за поткопување на суверенитетот на Албанија, како и директна закана за безбедноста на нејзините граѓани и институции“, стои во соопштението од МНР.

Со цел заштита на своите интереси, но и интересите на секоја поединечна земја-членка на НАТО и нејзините сојузници, се додава понатаму во соопштението, остануваме единствени во рамките на Алијансата во справувањето со сите предизвици кои го загрозуваат меѓународниот поредок и безбедност.

Инаку, албанската Влада донесе одлука да ги прекине дипломатските односи со Иран поради нападот врз информатичкиот систем.

Иранската амбасада во Тирана добила официјално известување во кое се бара целиот нејзин дипломатски, технички, административен и безбедносен персонал да ја напушти територијата на Албанија во рок од 24 часа

„Ќе дојде ден, кога пазарите отворени за трговија и размена на идеи, ќе бидат единствените борбени полиња“ - Виктор Иго

повеќе

Трагично е што воопшто треба да се бориме за зачувување на институција која отсекогаш била стожер на културниот живот во Македонија.

повеќе

Македонија нема рециклирачки капацитет за пластичната амбалажа, а со увозот на ѓубре како гориво во индустријата, станува и неофицијална депонија на ЕУ.

повеќе