СОБРАНИЕ

Македонската полиција ќе може да ги користи гумените куршуми

Пратениците на македонското Собрание вчерва ги изгласаа измените во Законот за полиција со кој се дозволува употребата на гумените куршуми за време на насилни протести.

Тројца пратеници беа против, а 59 беа за. Полицијата сега ќе може да користи и гумени куршуми, електрични парализатори и шок – бомби ако на некои протести се нарушува јавниот ред и мир. Освен тоа сега е дозволен и видео надзор. Досега полицијата за воспоставување јавен ред и мир можеше да користи физичка сила, палка, хемиски средства, млазови вода и службени кучиња.

Зголемувањето на цените на храната се случува од причини кои се многу посложени отколку зголемувањето на другите цени, така што справувањето со тие причини бара различни стратегии. 

повеќе

Оние кои што најмногу сакаат карикатури засновани на црн хумор, имале највисоки мерки на вербалните и невербалните тестови на интелигенција, односно потребна е извесна интелигенција, добро расположение и смиреност да се препознае и ужива во црниот хумор, покажуваат истражувањата.

повеќе

Засега нема причина за паника, но треба внимателно да му пристапиме на наративот дека омикрон предизвикува лесна форма на КОВИД-19 која побрзо ќе доведе до крај на пандемијата.

повеќе