Средба со евроамбасадорот Гир

Ковачевски: На иста линија сме со ЕУ, САД и НАТО во поглед на Украина

„Премиерот Димитар Ковачевски ја потврди позицијата на Република Северна Македонија во согласност со позициите на нашите стратегиски партнери ЕУ, НАТО и САД, за најостра осуда на руската инвазија на Украина и поддршка и придружување на санкциите кон Руската Федерација“, се вели во владиното соопштение за средбата на премиерот со амбасадорот на ЕУ во земјава Дејвид Гир. На состанокот, како што се информира, е поздравено лидерството на Владата и брзата реакција за ситуацијата во Украина.

На средбата станало збор и за важноста на европските перспективи на земјава, што според соопштениет, ќе значи охрабрување за европерспективите и на сите други држави од Западен Балкан.

„Претседателот на Владата Ковачевски рече дека на домашен план Владата е фокусирана кон поддршка на животниот стандард на граѓаните и на компаниите и во насока на надминување на предизвиците од енергетската ситуација. Во врска со односите со Бугарија, премиерот Ковачевски истакна дека разговорите на премиерско ниво и меѓу членовите на работните групи се поставени на достоинствено ниво, со цел постигнување логички решенија врз база меѓусебно почитување и разбирање“, информира владината служба за средбата со амбасадорот Гир.

На крајот се вели дека станало збор и за значењето на имплементацијата на европските проекти финансирани со европски пари, „за што е констатирано дека е потребно одговорно однесување на локално ниво и од надлежните органи и институции“.

Па како што велеле НЕ моите омилени македонски преродбеници од 19 век, и јас ќе кажам НЕ на овој предлог.

повеќе

Се докажува дека ЕУ интеграцијата е дијалектички процес, кој е подложен на динамика и на противтежни сили, процес кој нема да се одвива стабилно, автоматски и линеарно.

повеќе

Со францускиот предлог на патот кон ЕУ македонскиот народ ќе ја изгуби историската тапија врз сопствената свест и наследство.

повеќе