Софија

Ќучуков: Голем успех на бугарската дипломатија, нашите барања стануваат политика на ЕУ

Бугарската дипломатија имаше огромен успех затоа што успеа да ги одбрани и внесе во текстовите овие позиции, кои се разликуваа дури и во Бугарија. Сè е заштитено максимално. Ова за БНТ го изјави дипломатот и директот на Институтот за економија и меѓународни односи Љубомир Ќучуков за „францускиот предлог“.

„Има две мислења - дали вклучувањето на Бугарите во Уставот е плус или минус за Бугарија. Напротив, јас сум склон да прифатам дека тоа не го решава проблемот на граѓаните со бугарска свест. Тоа значи дека со прогласувањето на Бугарите за државотворен народ постои мнозинство кое нема бугарски корени.

Скопје треба да подготви свој акциски план - ова трае околу една година. Дури тогаш почнува вистинскиот преговарачки период. Бугарските барања стануваат политика на ЕУ. И перформансите ќе се следат. Македонија има две години да ги впише Бугарите во својот Устав.

Важно е да се разбере дека има три документи, од кои два се на ЕУ. Неодржливо е РСМ да прифати два документи, а да не учествува во нив и мора да учествува во билатералниот протокол“, изјави Ќучуков.

„Имплементацијата на протоколите е дел од преговорите со ЕУ и е под контрола на ЕУ и Бугарија. Бугарија може да стави вето 7 пати. Одлуките за затворање на поглавјата ги носат сите земји. Укинувањето на ветото може да се случи само со одлука на сите држави“, изјави Ќучуков.
 

Прво, бугарската влада мора да одлучи за ветото. Потоа, доколку нема забелешки од никого, тоа мора да биде прифатено од Советот. Француското претседателство истекува на 30 јуни. Затоа, сè мора да се направи брзо. Тоа зависи од владата. Времето почнува да се прашува. PCM може да ги оспори текстовите и да не го потпише протоколот, но тоа значи дека преговорите нема да започнат. Тоа значи дека ги има сите шанси РСМ и Албанија да се разделат.

РСМ се обиде да промени некои работи, но тие се заинтересирани за процесот.

Концептот е насочен кон креирање на оптимален даночен систем, кој ќе го поддржи економскиот раст, а со тоа и животниот стандард на нашите граѓани.

 

повеќе

Иако е важно да бараме решенија за нашата заедничка историја и да се обидеме да ги разликуваме фактите од пропагандата, зарем не е исто така важно да научиме да живееме заедно и покрај нашите различни и силно политизирани гледишта?

повеќе

Нашето општество е социјално неправедно, а социјалната неправда е, и ќе биде погубна.

повеќе