ПО ВЧЕРАШНИОТ ИНЦИДЕНТ НА МАКЕДОНСКО-ГРЧКАТА ГРАНИЦА

Казна од 510 евра и забрана за влез во Македонија од 6 месеци за новинари и волонтери

Околу стотина лица, волонтери, новинари, сниматели и фоторепортери кои вчера илегално ја поминаа македонската граница од Грција беа казнети со по 510 евра и шестмесечна забрана за влез во Македонија.

Најголем дел од казнетите лица се државјани на Германија и на Грција. Неофицијално, казната за грчките граѓани била платена од канцеларијата на Грција во Македонија.

Овие лица беа казнети за илегален влез и „за помагање и олеснување на движење на мигранти за илегален премин преку државната граница и движење во кризно подрачје и остварување на илегален влез во Македонија надвор од контролниот премин“.

Вчера илјадници бегалци илегално ја преминаа границата, помогнати од бројни волонтери од разни невладини организации. Новинарите и фоторепортерите го следеа овој нивен организиран т.н. „марш на надежта“. Тие ја поминале границата во близина на котата 56/9.

Македонската полиција и војска добија наредба за засилена контрола на македонско-грчката граница и за санкционирање на секој обид за илегален премин на државна граница или движење и престој во кризно подрачје без пропусница.

Пред неколку недели се наврши една година од почетокот на пандемијата. Ковид-19 ги разоткри системските проблеми во здравствениот систем и другите институционални гранки на Косово.

повеќе

Ако не се претвориме во систем на вакцинални касти („Тргни ги твоите Астразенека-шепи од мојот Фајзер-дедо“), може да застраниме кон вакцинални пасоши со сомнителна валидност („Врвката на оваа пропусница не е во нијанса одобрена од СЗО!“).

повеќе

Освен неколку изолирани обиди, повеќето луѓе не реагираат кај институциите и не бараат одговорност. 

повеќе