Јапонската амбасада ќе го отстрани опасниот азбестен покрив од градинката во Злетово

Со цел да се отстрани стариот азбестен покрив и  да се инсталација нов безбеден покрив во градинката „Изворче" во Злетово, јапонскioт амбасадор потпиша договор за грант со Општина Пробиштип во вкупен износ од 77,975 евра.

На средбагта со градоначалникот Драган Атанасов, амбасадорот Хироноро Савада рече дека со инсталацијата на новиот покрив ќе се заштитат повеќе од 90 деца кои престојуваат во градинката „Изворче".

Преку проектите од програмата за мали грантови (GGP), Јапонија има финансирано реновирање и набавка на опрема за повеќе од 73 училишта и градинки, 64 здравствени установи и обезбеди 34 специјализирано возило за управување со отпад и комунални услуги за 51 општинa.

Трендот на заминување на младите од родната земја е загрижувачка појава која се случува во Македонија.

повеќе

Калоѓера не може да премолчи, не може да замиже пред историската вистина на Македонија, па затоа во својот живот се определил да македонствува.

повеќе

Слушањето како способност да го фокусираме вниманието на аудитивните дразби е важен аспект на нашиот живот и значително влијае на неговиот квалитет во сите сегменти.

повеќе