ИРИ: За „Отворен Балкан“ најголема поддршка има во Србија, БиХ и Црна Гора, следуваат Македонија и Косово

Меѓународниот републикански институт (ИРИ), американска организација која промовира демократија и владеење ширум светот, соопшти дека иницијативата „Отворен Балкан“ ја поддржуваат 75 отсто од српските граѓани и 61 отсто од македонските граѓани, јави дописникот на МИА од Белград.

Кога станува збор за регионот, отворањето на границите што е предвидено со таа иницијатива значајно ја подржуваат граѓаните на Босна и Херцеговина – 68 отсто и Црна Гора – 66 отсто, како и Косово – 42 отсто, иако овие земји не се вклучени во оваа иницијатива, пренесува Косово онлајн.

Според агенцијата ФоНет, која ги пренесе податоците на ИРИ објавени на Твитер, поддршката за отворање на границите и иницијативата „Отворен Балкан“ во земјите од Западен Балкан се: во Србија 75 отсто, во Босна и Херцеговина 68 отсто, во Црна Гора 66 отсто, во Македонија 61 отсто и 42 отсто во Косово.

Војната во Украина ја разоткри вистината за Русија, но и вистината за Европа. 

повеќе

Несанкционирањето на овој говор доведува до повторување, ширење и злоупотреба на овие аномалии како еден вид „нормализиран“ начин во политичката борба против поединци и групи со различни мислења.

повеќе

Потписниците на нотарските изјави дека нема да гласаат за измените на Уставот се подложни на промени за материјално благо.

 

повеќе