Како тоа се прави во ЕУ

И во Грција има споменици со „бугарскиот фашистички окупатор“, Бугарија не реагира

Оваа спомен-плоча на грчките жртви од бугарската фашистичка окупација е поставена во грчкиот град Кавала. Засега сѐ уште нема информации за некаква официјална нота од Бугарија до грчката влада за ваквото именување на бугарската улога во Втората светска војна во Грција. Обете земји се членки на ЕУ. Во Македонија, по реакцијата на Бугарија, почна брусење на спомениците и „дотерување“ на улогата на бугарскиот окупатор на оваа територија.

Вакцинирањето преку ред, слабата стратегија и лошата комуникација со јавноста ги обележаа првите месеци на вакцинирање во Хрватска која во моментов е близу дното на ЕУ во однос на процентот на вакцинирана популација. 

повеќе