ТРИ ГОДИНИ ПО ПРОПАДНАТИОТ ПОПИС

Груевски предлага попис, Ахмети не одговара

Лидерот на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски писмено му предложил на Али Ахмети, првиот човек на коалицискиот партнер ДУИ две форми за спроведување на пописот на населението во Република Македонија. Предлогот бил испратен пред помалку од два месеца, но одговор се уште нема.

Според дневниот весник Дневник, од ДУИ се бара одговор за две форми на спроведување на пописот - административно пребројување на населението и теренска проверка за неколку прашања. Предлогот е оваа статистичка операција да се спрооведе за две години.

Вицепремиерот Муса Џафери неодамна изјави дека ДУИ не е против административен попис, но смета дека тој не треба да се оптоварува со евиденција на граѓаните што влегле или излегле од државата.

За спроведување на административен попис неопходно е соодветно софтверско решение со кое би се поврзале со податоци од сите државни регистри и така би се дошло до бројки како за време на теренски попис.

И за вториот предлог неопходен е софвер, но оваа операција би се извршила во комбинација со теренски попис.

„За нас пописот во моментов не е приоритет и од тие причини партијата нема став“, вели извор од ДУИ за Дневник. 

Брегзитот, односно напуштањето на Велика Британија на ЕУ, без сомневање ќе влијае врз градењето на новата политичка архитектура во Европа, со нова поделба на интересни зони на стариот континент.

повеќе

Германската канцеларка Ангела Меркел, меѓу другите, беше гневна; Балканот помодре од бес. ЕУ сега се обидува да го натера Макрон да го тргне ветото пред Европскиот самит во март.

повеќе

Мојата заложба е конечно законите и прописите наместо инструмент за спроведување лични интереси, да ја добијат вистинската функција, заштита на интересите на граѓаните. За жал...

повеќе