Груби - Гир: Време е за датум за преговори, спорот со Бугарија да се реши што е можно побрзо

Поддршка за развојните и интегративните процеси на Македонија во Европската Унија со посебен акцент на натамошното унапредување на реформските процеси и политиките на дијалог и стратешките цели на државата, се дел од темите за кои разговарале првиот вицепремиер и министер за политички систем и односи меѓу заедниците, Артан Груби и евроамбасадорот Дејвид Гир.

На средбата се зборувало и за спорот со Бугарија и неговото решавање меѓу двете земји, при што било нагласено дека е потребно што поскоро постигнување договор и надминување на овој спор и решавање на дискутираните прашања во дијалогот без никакво одлагање со претседателот Радев и со новата влада во Софија, бидејќи „патот на Република Северна Македонија кон Европската Унијата е од особена важност“.

Груби и Гир заклучиле дека целиот процес треба да се затвори без одложувања бидејќи ако не се затвори сега, спорот меѓу двете земји ќе се одолговлекува со години и ќе го блокира евроинтегративниот процес на Македонија, а од друга страна тоа може да влијае на безбедноста на земјата, регионот.

Меѓу другото, на средбата се зборувало и за политичката состојба во земјата, процесите низ кои минува Македонија, како и потребата од поголема свест кај сите политички субјекти за поадекватно функционирање на Собранието и на проширување на парламентарното мнозинство, во корист на потребите на граѓаните и спроведувањето на европската агенда.

Ние Македонците од село Гореме, општина Струмјани, го поздравуваме народот покрај Вардар (барем реката сѐ уште е таму) и се „восхитуваме" на дејствувањата на мудрите мажи на државата.

 

повеќе

Земјите треба да бараат начини за градење мостови и унапредување на билатералните економски врски, а не да гледаат во минатото и да му наметнуваат на македонскиот народ поинаков идентитет или историски наратив.

повеќе

Tочната искористеност и капацитет на водните ресурси во државата e невозможно прецизно да се пресмета заради недостиг на континуирани хидролошки мерења и мониторинг на квалитетот на водите.

повеќе