Државен завод за статистика

Граѓаните можат да се попишуваат и на одредени пунткови во нивните општини

Граѓаните кои поради некоја причина не успеале во изминатите денови да се попишат ќе можат тоа да го сторат на одредени локации, односно пунктови во нивните општини што ги утврди Државниот завод за статистика (ДЗС). Заводот веќе го објави списокот со пунктовите на кои ќе можат граѓаните да се попишат. 

ДЗС ја понуди оваа можност со цел никој да не биде пропуштен во пописот, а граѓаните да можат „да ја завршат својата граѓанска и законска должност“.

Tоа се однесува на оние граѓани кои поради некоја причина не успеале во изминатите денови да остварат контакт со попишувачот, односно попишувачот поминал во нивниот пописен круг, но не ги нашол во моментот дома, оставил или не оставил порака, едноставно не бил воспоставен контакт.

Вкупно 1.460.552 лица, 455.478 домаќинства и 632.742 станови се попишани заклучно со 20 часот вчера, покажуваат последните податоци на Државниот завод за статистика.

Пописот официјално започна на 5 септември, а ќе трае до 30 септември.

Опонентите на академик Блаже Ристовски во Македонија го квалификуваа како националист, во белградскитe кругови  го именуваа како „бугарофил“, а во Бугарија го нарекуваа „Југословен“ и „србокомунист“. А тој си остана ист, исправен пред нападите и секогаш подготвен да им одговори на критичарите.

повеќе

Ентузијазмот во првите месеци од годинава во врска со масовната вакцинација беше таков што Србија во март беше прва меѓу европските држави според бројот на граѓани што примија втора доза на милион жители. 

 

повеќе

Со само 48% вакцинирано население, недозволиви грешки на стручниот штаб за Ковид-19 и масовни протести против вакцинација, очигледно е дека кампањата за вакцинација во Словенија беше навистина неуспешна. 

повеќе