Генчовска вели дека во оваа фаза нема да има промена на ставот на Бугарија

За време на примопредавањето на должноста од техничкиот министер за надворешни работи Светлан Стоев, новата министерка за надворешни работи на Бугарија Теодора Генчовска рече дека во оваа фаза нема да има промена на ставот на Бугарија и дека ќе се придржува до Договорот од 2017 година и декларацијата за Националното собрание, јави дописникот на МИА од Софија.

Техничкиот министер за надворешни работи Стоев рече дека македонската страна треба да разбере дека тоа не е прашање што може да се реши со надворешен притисок, туку само со билатерален дијалог.

Коментирајќи ги односите меѓу Бугарија и Северна Македонија, Стоев рече дека одговорите на пакетот 5 + 1 биле презентирани на министерскиот состанок на НАТО во Рига. Тој истакна дека Бугарија вршела дополнителен притисок во последните денови пред самитот на ЕУ оваа недела, бидејќи прашањето не било решено за време на преодната влада.

Светлан Стоев на прес-конференцијата рече дека во Скопје има политичари кои излегле во јавноста и рекле дека не преговарале со преодната влада во Софија, бидејќи немала мандат за тоа.

Тој додаде дека имало недипломатски изјави упатени кон него дека тие не преговараат со бугарски амбасадор во Копенхаген и покрај тоа што тој во тоа време бил привремен министер на Бугарија.

На утрешниот совет Бугарија ќе ја претставува постојаниот претставник во Брисел, а на 16 декември претседателот на Бугарија Румен Радев. Стоев на својата наследничка Теодора Генчовска и го предаде изготвениот документ поврзан со стратешката анализа на активностите на Министерството за надворешни работи на Бугарија.

Колку и да сакаме Украинците да добијат целосна правда, на ерата на славни војни, несомнени победи и чисти порази ѝ дојде крајот. 

повеќе

Македонскиот народ мора да ја заштити автокефалноста на својата Македонска православна црква - Охридска архиепископија, како еден од носечките елементи на неговиот идентитет, од сите загрозувања од Фанар, од СПЦ и другите меѓународни црковни и други чинители. Време е за нов Македонски црковно-народен собир, како во 1945 година.

повеќе

Сите политичари и безмалку сите новинари во Македонија, се со став дека нема или поточно не е можен план Б во преговарањето за влез во ЕУ со Бугарија.

повеќе