СОБРАНИЕ

Едногласно е избрана специјалната обвинителка Катица Јанева

Со 108 гласа „за“ пратениците вечерва едногласно ја избраа Катица Јанева да биде специјален обвинител за гонење на кривични дела поврзани и кои произлегуваат од содржината на незаконско следење на комуникации.

Катица Јанева

За Јанева вечерва во Собранието гласаа 108, а беа присутни 111 пратеници. На семафорот немаше воздржани или гласови против.

Конечниот избор на Јанева ноќеска треба да го изврши и Советот на јавни обвинители.

Македонија за првпат добива специјален јавен обвинител. Ова е предвидено со Законот за јавно обвинителство за гонење на кривични дела поврзани и кои произлегуваат од содржината на незаконското следење на комуникациите, изгласан денеска по итна постапка во Собранието. 

Колку и да сакаме Украинците да добијат целосна правда, на ерата на славни војни, несомнени победи и чисти порази ѝ дојде крајот. 

повеќе

Македонскиот народ мора да ја заштити автокефалноста на својата Македонска православна црква - Охридска архиепископија, како еден од носечките елементи на неговиот идентитет, од сите загрозувања од Фанар, од СПЦ и другите меѓународни црковни и други чинители. Време е за нов Македонски црковно-народен собир, како во 1945 година.

повеќе

Сите политичари и безмалку сите новинари во Македонија, се со став дека нема или поточно не е можен план Б во преговарањето за влез во ЕУ со Бугарија.

повеќе