Џафери го врати предлогот на ВМРО-ДПМНЕ за анкетна комисија за пожарот во Тетово

Претседателот на Собранието Талат Џафери како неуредна ја врати Предлог-одлуката поднесена од пратеничката група на ВМРО-ДПМНЕ за формирање анкетна комисија за утврдување на факти и одговорност за пожарот во модуларната ковид-болница во Тетово. 

Според соопштението од Собранието, Џафери го информирал коориднаторот на пратеничката група, Никола Мицевски дека предлог-одлуката не е во согласност со Амандманот 33 од Уставот на Република Северна Македонија им се враќа како неуредна, како и дека истата може да се усогласи во рок од 15 дена. 

Инаку, со амандманот 33 во Уставот зборовите „Република Македонија“ се заменуваат со зборовите „Република Северна Македонија“, а зборот „Македонија“ се заменува со зборовите „Северна Македонија“.

Опонентите на академик Блаже Ристовски во Македонија го квалификуваа како националист, во белградскитe кругови  го именуваа како „бугарофил“, а во Бугарија го нарекуваа „Југословен“ и „србокомунист“. А тој си остана ист, исправен пред нападите и секогаш подготвен да им одговори на критичарите.

повеќе

Ентузијазмот во првите месеци од годинава во врска со масовната вакцинација беше таков што Србија во март беше прва меѓу европските држави според бројот на граѓани што примија втора доза на милион жители. 

 

повеќе

Со само 48% вакцинирано население, недозволиви грешки на стручниот штаб за Ковид-19 и масовни протести против вакцинација, очигледно е дека кампањата за вакцинација во Словенија беше навистина неуспешна. 

повеќе