Драги Ѓоргиев: Во записниците ќе се забележува сѐ кој како дискутирал

Придавката македонски била и ќе биде дел од записниците од состаноците на Мешовитата комисија на македонските и бугарските експерти, изјави за ТВ Канал 5 Драги Ѓоргиев, претседателот на македонската историска комисија.

Тој вели дека на вчерашната средба е постигнат напредеок што се однесува на техничко ниво. „Двете страни остануваат на своите позиции во однос на употребата на придавката. Двете страни се договорија на технички начин да се надмине пречката со потпишувањето на записниците од досегашните состаноци. Придавката македонски беше во употреба и сега е во употреба, ама тие инсистираат во некои случаи да се применува она што е договорено со Преспанскиот договор.  На технички начин и нивните и нашите дискусии ќе бидат целосно пренесени во записникот. Тие записници ги потпишуваме согласно договорот, на македонски јазик според Уставот на РСМ и на бугарски јазик според Уставот на Бугарија. Тие инсистираат да не користиме македонска комисија, туку да користиме комисија на РСМ согласно Преспанскиот договор“, изјави Ѓоргиев.

Во САД и некои други земји, припадниците на загрозените расни и етнички малцинства имаат пократок животен век од просечниот, и поради тоа не се доволно застапени меѓу оние за кои најмногу се очекува дека ќе починат од ковид-19.

повеќе

Предвидувањата за тоа дека ќе дојде денот кога Бугарија ќе ги искористи пасошите кои Софија така лесно им ги даваше на македонските државјани почнуваат да се остваруваат.

повеќе

Реакцијата на семејството и блиските во однос на пандемијата е пресуден фактор кој влијае на емотивната состојба, размислувањата и однесувањето на младите.

повеќе