Добитникот на Нобеловата награда за економија, Пол Кругман во Македонија

Премиерот Димитар Ковачевски денеска во Охрид се сретна со добитникот на Нобеловата награда за економија, Пол Кругман, професор на Универзитетот Њујорк, кој е во неколкудневна посета на нашата земја, а утре ќе биде говорник на вториот Скопски економски и финансиски форум.

За време на посетата на Охрид, Ковачевски и министерот за финансии Фатмир Бесими, имаа заедничка обиколка со Кругман на дел од најзначајните културно-историски локации.
„Посетата на најзначајните споменични знаменитости во древниот Охрид започна кај Горна порта и Самуиловата тврдина, по што премиерот Ковачевски, министерот Бесими и нобеловецот Кругман ја посетија ранохристијанската базилика во близина на античкиот театар, по што следеше запознавањето со најважните карактеристики на црквата „Св. Софија“ и запознавањето со старата градска архитектура во куќата на Робевци“, информираат од Владата.
Обиколката на Охрид, Ковачевски, Бесими и Кругман, ја завршиле со посета на болничките цркви „Св. Богородица“ и „Св. Никола“ кај Долна Порта, по што имале работен ручек на кој разговарале за темите на Скопскиот економски и финансиски форум, кој оваа година е посветен на темата „Одржување на растот во време на неизвесност и потоа“.

 

Во новите предлози се направени само формални, но не и суштествени промени, во однос на претходниот предлог (кој Владата го нема објавено).

повеќе

Енергетската криза во светот, но и во Република Македонија (РМ), не стивнува иако сме на почеток на летото кога вообичаено има помала потрошувачка на енергија кај нас. 

повеќе

Самостојните уметници не се доволно мотивирани да создаваат. 

повеќе