Пред средбата со лозарите

До крајот на септември ќе се знаат раководните лица на институциите под извршната власт, најави Заев

Премиерот Зоран Заев очекува до крајот на септември да бидат именувани раководните лица на сите институции под надлежност на извршната власт. Тој денеска во Кавадарци изјави дека има намера најдоцна до крајот на неделата да ги достави до Собранието предлозите за заменици-министри.

„Сакам после празникот, најдоцна до крајот на неделата, да ги доставам предлозите до Парламентот, а понатаму тој ќе одлучи кога ќе ја закаже седницата. Веќе почнуваме заедно со министрите да ги утврдуваме и државните секретари, бидејќи тоа е специфична област каде има посебни законски услови. Верувам дека до крајот на септември ќе ги поставиме или ќе ги обновиме со раководни позиции сите институции кои се директно под извршната власт“, рече Заев пред средбата со лозарите.

Според него, парламентарното мнозинство е стабилно и со добри политики и дијалог очекува тоа само да расне, а никако да опаѓа. На дел од пратениците, како што најави, планира да им понуди раководни места во државата.

„Верувам дека во следните неколку дена, Собранието ќе направи верификација на мандатот на следниот пратеник на листата по Јагода Шапхапска за да ја потврдиме комплетно оформената коалиција од 62 пратеника. Имам намера на дел од пратениците кои се избрани да им понудам раководни места во државата така што контиунирано согласно законот следните пратеници на листата ќе влезат во Парламентот“, изјави Заев.

Структурното насилство кон трансродовите и родово небинарните луѓе е препрека во нивното реализирање како полноправни членови на општеството.

повеќе

И сега вие замислете, на едно детенце од 6 години да му кажувате со авторитет на наставник дека не треба да се дефинира како машко или женско.

повеќе

Засега СДСМ и ВМРО-ДПМНЕ и нивните заеднички алтер-фабрикати не даваат впечаток дека го разбираат новосоздадениот замаец.

повеќе