Ден порано и во вториот изборен круг

Денеска гласаат болните, лицата во изолација поради ковид-19, немоќните и затворениците

Денеска, ден пред утрешните избори, гласаат затворениците, лицата во притвор, болните лица, лицата кои се лекуваат од ковид-19 и оние на кои им е одредена мерка самоизолација, како и немоќните лица. За лицата кои гласаат во своите домови, гласањето ќе го спроведе посебен избирачки одбор формиран од ДИК, а затворениците гласаат таму каде што ја издржуваат казната.

Лицата кои се на издржување казна затвор или се во притвор гласаат во казнено-поправните домови. Лицата кои се на издржување мерка куќен притвор ќе гласаат во местото каде ја издржуваат мерката, внатрешно раселените лица гласаат во колективните домови и прифатните центри каде се сместени. Еден ден пред денот определен за одржување на изборите гласаат и лицата кои се згрижени во посебни установи за вонсемејна грижа. Тие гласаат во установата каде се згрижени.

На полноќ заврши изборната кампања во која партиите и коалициите ја претставуваа својата понуда пред граѓаните, и на полноќ почна молкот пред неделниот втор круг од локалните избори. Во вториот круг ќе се гласа во вкупно 44 општини. Право на глас имаат 1.353.990 избирачи на 2.481 избирачко место.

(Насловот е на турски со причина, во превод, „писмо или револвер“.)

повеќе

Со фактот што Европа продолжува да плаќа милијарди долари за рускиот гас секој месец, таа и понатаму игра онака како што свири Кремљ, покажувајќи на тој начин дека е заробеник на сопственото задоволство.

повеќе

Грејната сезона заврши во месец април како и секоја година, но последнава беше со многу проблеми кои произлегоа од енергетската криза, од војната во Украина и генерално од светската економска криза.

повеќе