Собрание

Беса и официјално надвор од Владата, констатирани оставките на министерот за земјоделство и двајца заменици министри

Собранието на почетокот на 54. седница денеска ги констатираше оставките на министерот за земјоделство и на замениците министри за образование и за култура, со што Беса и официјално веќе не е дел од Владата.

Констатирани се оставките на министерот Арјанит Хоџа, заменик-министерот за образование и наука Арафат Шабани и заменик-министерот за култура Седат Сулејмани. Нивните места најверојатно нема да се пополнуваат во наредниот период додека се чека да завршат внатрепартиските избори во СДСМ, по што треба да се формира нова влада во која би учествувала и Алтернатива која во Собранието има 4 пратеници.

Инаку, денешната собраниска седница е прва по неуспешниот обид за изгласување недоверба на Владата, а на дневниот ред, кој сѐ уште не е усвоен, се четириесетина точки, меѓу кои и Предлог-буџетот за 2022 година.

 

Македонскиот народ мора да ја заштити автокефалноста на својата Македонска православна црква - Охридска архиепископија, како еден од носечките елементи на неговиот идентитет, од сите загрозувања од Фанар, од СПЦ и другите меѓународни црковни и други чинители. Време е за нов Македонски црковно-народен собир, како во 1945 година.

повеќе

Сите политичари и безмалку сите новинари во Македонија, се со став дека нема или поточно не е можен план Б во преговарањето за влез во ЕУ со Бугарија.

повеќе

(Насловот е на турски со причина, во превод, „писмо или револвер“.)

повеќе