ВМРО-ДПМНЕ

Арсовски: Србија вели дека сме примиле некои вакцини, а Заев и Филипче илегално вакцинирале

Од Србија дознаваме дека најверојатно и сме добиле некоја бројка на одредени вакцини за вакцинација, но заради немањето план, протокол, регистрација и увозот на вакцини, во Македонија Зоран Заев и Венко Филипче поделиле и вакцинирале илегално одредени луѓе, изјави Димче Арсовски, портпарол на ВМРО-ДПМНЕ.

„Заев и Филипе треба да им објаснат на граѓаните што значи тоа илегално носење на вакцини, веднаш да излезат членовите на Комисијата за заразни болести и да кажат дали и колку се безбедни овие вакцини и најважното, Јавното обвинителство треба да истражи дали некој од ова профитира?

Никој во Република Македонија не знае дали и колку вакцини се стигнати во државава и кој се ги добил и колку платиле луѓето за вакцинирање преку ред и со врски тие што ги добиле? Факт е дека вакцини за населението нема и не се знае кога ќе има. Но, уште поголем факт е што Владата и Министерството за здравство не се подготвени за вакцинација на граѓаните дури и уште денес да пристигнат вакцините.

Иако Венко Филипче дрско ја лажеше целата држава дека сме оценети како една од  најспремните држави за складирање, примање и увоз на вакцини, на крајот испадна дека немаме ниту фрижидери за да ги чуваме вакцините доколку ги добиеме.

Неспособноста на Владата е толку голема што не знаеме ни по кој редослед ќе се вакцинира, а се уште немаме регистрирано ни вакцина. Жалосно е што дознаваме од премиери на странски држави дека Зоран Заев и Венко Филипче вакцинирале илегално во Република Македонија, односно вакцинирале дали преку врски или за пари.

Ова е скандал од невидени размери и поигрување со здравјето на сите болни, хронични, пензионери и ризични категории на граѓани. Нечовечноста на СДСМ, Венко Филипче и Зоран Заев излезе на површина“, изјави Арсовски.

Во САД и некои други земји, припадниците на загрозените расни и етнички малцинства имаат пократок животен век од просечниот, и поради тоа не се доволно застапени меѓу оние за кои најмногу се очекува дека ќе починат од ковид-19.

повеќе

Предвидувањата за тоа дека ќе дојде денот кога Бугарија ќе ги искористи пасошите кои Софија така лесно им ги даваше на македонските државјани почнуваат да се остваруваат.

повеќе

Реакцијата на семејството и блиските во однос на пандемијата е пресуден фактор кој влијае на емотивната состојба, размислувањата и однесувањето на младите.

повеќе