ИПИС

Анкета: Иванов пред Пендаровски и Груевски пред Заев

Ѓорге Иванов како кандидат за претседател на државата и Никола Груевски како можен иден премиер убедливо водат на последната телефонска анкета на истражувањето спроведено од Институтот за политички истражувања од Скопје од 4 до 7 март. 

Анкетирани биле 1.113 полнолетни граѓани на Македонија за нивните ставови за поддршката на политичките партии и лидери, како и за поддршката на кандидатите на претстојните претседателски избори.

Истражувањето беше реализирано со користење на случаен примерок и беа  запазени демографските специфики на населението како полова структура, старосни групи, степен на образование и етничка припадност, со соодветна поделба на испитаниците според местото на живеење и регионалната застапеност. Скопје беше земено како посебна целина заради своите посебности, соопшти ИПИС.

Можеби поради еуфоријата што ја донесе туризмот - и желбата на самите жители на Грција да уживаат во одморите - пошироката јавност беше подготвена да ги толерира дневните бројки на новозаразени (во просек помеѓу 2.000 и 3.000 случаи во текот на летото). 

повеќе

Насловот асоцира и на резултатите од изборите, кои, кога ќе излезе оваа колумна, ќе бидат познати, иако најретко споменуван збор во кампањата беше зборот ДЕЦЕНТРАЛИЗАЦИЈА, кој е единствен начин за остварување на сите „големи“ ветувања што ги слушнавме изминативе две недели.

повеќе

Опонентите на академик Блаже Ристовски во Македонија го квалификуваа како националист, во белградскитe кругови  го именуваа како „бугарофил“, а во Бугарија го нарекуваа „Југословен“ и „србокомунист“. А тој си остана ист, исправен пред нападите и секогаш подготвен да им одговори на критичарите.

повеќе