25.000 административци се дикриминари во однос на платите, предупредува КЗСД

Комисијата за заштита и спречување од дискриминација (КЗСД) оценува дека Предлог-законот за административни службеници предизвикува „структурна дискриминација од огромни размери", бидејќи ги става во неповолна и нееднаква положба 25.000 административци во делот на одредувањето на платите.

Според Комисијата, во предложениот законски текст спорен е членот 71, со кој се уредува пресметувањето на основната плата на административните службеници.
Од КЗСД посочуваат дека доколку се усвои во таква форма, законот ќе создаде услови за нееднаков третман на поголем број административни службеници вработени во институции од јавниот сектор, кои ќе бидат ставени во понеповолна состојба во споредба со административните службеници кои работат на исто ниво во министерствата и секретаријатите.

„На овој начин 5.000 вработени во министерствата и секретаријатите ќе земаат во просек за околу 10.000 денари повисока плата од вработените административни службеници на исто ниво во јавниот сектор. Тоа е структурна дискриминација од огромни размери, соопшти претседателот на Комисијата“, Исмаил Камбери.

 

Калоѓера не може да премолчи, не може да замиже пред историската вистина на Македонија, па затоа во својот живот се определил да македонствува.

повеќе

Слушањето како способност да го фокусираме вниманието на аудитивните дразби е важен аспект на нашиот живот и значително влијае на неговиот квалитет во сите сегменти.

повеќе

„Ќе дојде ден, кога пазарите отворени за трговија и размена на идеи, ќе бидат единствените борбени полиња“ - Виктор Иго

повеќе