Поради порастот на бројот на заболени од ковид-19

В понеделник можно заострување на здравствените мерки

Се очекува Комисијата за заразни болести да одржува состаноци во деновите на викендот, а за понеделник во 9 часот е закажан состанок на Главниот координативен штаб на Владата, каде што ќе присуствува и министерот за здравство. Премиерот не ја исклучува можноста од нови здравствени мерки.

Владата ќе ги следи препораките на Комисијата за заразни болести, изјави денеска премиерот Зоран Заев и нагласи дека Владата ќе ги почека евентуалните препораки од Комисијата кои би можеле да бидата изнесени в понеделник на редовниот состанок на Главниот координативен штаб на Владата закажан за 9 часот.

Тој се согласи со прашањето од новинарите дека во Македонија има нов пик на заразната болест.

Програмата за вакцинација во Бугарија може исклучиво да се окарактеризира како фијаско. 

повеќе

Вакцинирањето преку ред, слабата стратегија и лошата комуникација со јавноста ги обележаа првите месеци на вакцинирање во Хрватска која во моментов е близу дното на ЕУ во однос на процентот на вакцинирана популација. 

повеќе