Хумано семејство донира органи од починат член на семејството

Трансплантирано срце од починато лице, во тек трансплантација и на бубрезите

„Еден млад пациент доби срце, кај двајца пациенти на дијализа веќе се трансплантираат бубрезите, додека уште неколку пациенти во наредните денови ќе можат да добијат коскени ткива“, информира Министерството за здравство дека едно храбро семејство дало согласност од починат член на семејството да ги донираат органите.

„Едно храбро семејството вчера одлучи да ги донира органите од својот близок кај кого беше потврдена мозочна смрт. По направените подготовки и координацијата помеѓу тимовите од интерните и хируршки клиники, доцна во ноќта започа експлантацијата, а веднаш потоа и трансплантацијата, најпрво на срцето, а утрово и на двата бубрега“, соопштија од Министерството за здравство.

Од министерстсвото наведоа дека еден млад пациент добил срце, а кај двајца пациенти на дијализа веќе се трансплантираат бубрезите. Уште неколку пациенти, како што додадоа, во наредните денови ќе можат да добијат коскени ткива.

„Со нивната хумност и одлуката да ги донираат органите, ова семејство подари живот на најмалку тројца пациенти, а на сите нас да ни донесе утро полно надеж. И за тоа сме им бескрајно благодарни. Благодарност и до медицинските тимови од сите клиники вклучени во експлантацијата и трансплантацијата, кои изминатото деноноќие неуморно работеа и се уште работат“, велат од Министерството за здравство.

Економската криза е лоша во сите сфери на живеењето, но од неа можеме и да научиме по нешто.

повеќе

Во саботата во јавноста го претставивме предлог-ребалансот на Буџетот за 2022 година, откако истиот беше усвоен од страна на Владата.

повеќе

Наспроти сесловенскиот и општоевропскиот карактер на нивната дејност, Кирил и Методиј станале објект на присвојувања уште од средниот век.

повеќе