Седница на Главниот штаб за управување со кризи при ЦУК

Седница на Главниот штаб за управување со кризи при Центарот за управување со кризи (ЦУК) се одржа денеска преку видеоконференциска интернет врска. Штабот е оперативно стручно тело што раководи со активностите за превенција и справување со кризни ситуации, соопшти ЦУК.

Со седницата на Главниот штаб раководеше, в.д. директорот на ЦУК, Стојанче Ангелов, од својот кабинет, а на видеоконференцијата учествуваа претставници на субјекти во системот за управување со кризи назначени согласно и Законот за управување со кризи. На седницата, покрај состојбата во државата во различни ресори, беа разгледани и определени активности на институциите, а и насоки за обезбедување валидно информирање на граѓаните и спречување на ширење дезинформации. Тоа е со цел за поголемо и посеофатно дејствување во насока на превенција и справување со ширењето на Ковид-19 предизвикана од вирусот „SARS-CcV-2", заштита на здравјето и животот на населението преку сеопфатно координирани мерки и активности на субјектите во системот за управување со кризи, како и рационалнио и ефикасно искористување на расположивите национални ресурси, информираат од ЦУК.

Истовремено е одлучено да се формира и заеднички Медиа центар при Главниот штаб за управување со кризи, заради координирано тековно информирање на јавноста за активностите коишто произлегуваат од Акциски план што го изготви ЦУК, што е во директна насока за превенција и справување со ширењето на Ковид-19 предизвикана од вирусот „SARS-CcV-2" со што се загрозува безбедноста и здравјето на населението.

Центарот за управување со кризи е во постојано заседавање, а работи и на зајакнување на капацитетите на Главниот штаб за управување со кризи при ЦУК и со надворешни соработници од невладиниот сектор, стои во соопштението.

Северна Македонија, исто така, мора да се придвижи кон енергетска независност, користејќи обновливи извори на енергија кои нема да му наштетат на кревкиот екосистем во оваа прекрасна земја.

повеќе

Турската влада има нови барања од социјалните медиуми и дигиталните платформи како што се Фејсбук (Facebook), Ватсап (Whatsapp), Инстаграм (Instagram) и Твитер (Twitter). 

повеќе

Баталете ги овие глупости со Бугарија, а Османи нека си фати патот до Брисел да земе обрасци за членство во ЕЕО и нека ги пополнат брзо.

повеќе