Прв Лего натпревар за едукативна роботика за деца од 6 до 10 години

За прв пат во Македонија викендов се оддржа натпревар за едукативна роботика, наменет за деца на возраст од 6 до 10 години - FIRST LEGO League Explore (FLLE), за кој регионален партнер е „Академија за роботика и иновации“ од Скопје, а домаќин на натпреварот беше ПСУ „Јахја Кемал”- Боговиње, Тетово. 

Предизвикот беше „Иднината на транспортот“, а тимовите кои се натпреваруваа, успешно спроведоа истражувачки проекти, дизајнираа роботи за извршување на задачите, се фокусираа на инженерството додека ги истражуваа проблемите во реалниот свет, поминаа прекрасно време во изучување на дизајнирање и програмирање, креирање на уникатни решенија и изработка на сопствен постер.

Најголем број награди освоија тимовите на ПСУ „Јахја Кемал”- Боговиње и ПСУ „Јахја Кемал”- Скопје, а за победник на турнирот беше прогласен тимот Techno Legends“ од ПСУ „Јахја Кемал”- Скопје.

Се докажува дека ЕУ интеграцијата е дијалектички процес, кој е подложен на динамика и на противтежни сили, процес кој нема да се одвива стабилно, автоматски и линеарно.

повеќе

Со францускиот предлог на патот кон ЕУ македонскиот народ ќе ја изгуби историската тапија врз сопствената свест и наследство.

повеќе

Ако пак се натури овој бесмислен консензус на Франција, кој ги признава сите емоции на Бугарија, тогаш оваа неспособна власт ќе не одведе подлабоко од сегашниот амбис.

повеќе