Во очекување на вакцините

Половината од пријавените граѓани за вакцинација се постари од 70 години

Преку веб-страницата „vakcinacija.mk" за имунизација досега се пријавиле 71.900 граѓани, а 46.414 преку матичен лекар. Од вкупно пријавените 118.314 граѓани за вакцинација, 56.784 граѓани се на возраст над 70 години, односно, речиси половината од пријавените, велат во Министерството за здравство.

Што се однесува до текот на имунизацијата на здравствените работници која е започната со вакцините донирани од Србија, Министерството за здравство информира дека до денеска до 13.30 часот вакцината ја примиле 2.680 лица. 

Имунизацијата се одвива во модуларната болница при Инфективната клиника во Скопје.

 

Опседнатоста со лесна и брза заработувачка, завидливоста и љубомората кон побогатите, невидената мрзливост комбинирана со желбата за убав и прилично ситуиран живот, од Македонците создаде зомбизирани суштества кои лутаат низ времето и просторот, без патоказ и без изграден вредносен ориентир по кој ќе се водат низ животот.

повеќе

Иако новогодишните честитки во јануари оваа година, беа најчесто за здравје и со желба за „старото нормално“, првите три месеци од 2021 година не навестуваат крупни промени околу тоа кој ќе биде повторно најизговорениот збор и во периодот кој претстои. 

повеќе