Министерство за здравство

Половина од активните случаи во Македонија се во Скопје, најмногу во Аеродром, Карпош и Центар

Бројот на активни случаи во земјата изнесува 6.069. Од нив во Скопје се 2.983. Од скопските општини најмногу активни случаи (денеска, по завршување на епидемиолошките анкети) има во Аеродром 592, во Карпош 479 и Центар 476.

Следува скопската општина Гази Баба 353, Кисела Вода 332, Ѓорче Петров 240, Чаир 134, Бутел 122, Илинден 49, Сопиште 25, Сарај 23, Петровец 20, Шуто Оризари – 17, странци 14, Чучер Сандево 11, Арачиново и Зелениково по 9, Студеничани 6, нераспределени - 72.

Се полнат и болничките капацитети во Скопје. На Инфективната клиника во изминативе 24 часа примени се 20 пациенти. Тука хоспитализирани се вкупно 108 пациенти, а тоа значи дека се полни и модуларното одделение. На кислородна поддршка се 80 пациенти, а нема пациенти на механичка вентилација. 

Во болницата во Козле хоспитализирани се 3 деца и 4 мајки позитивни на ковид-19, 1 дете и 2 мајки суспектни на вирусот. Во ГОБ „8 Септември“ има 6 приеми, а вкупно хоспитализирани се 47 пациенти. На респиратор се 5 пациенти.

Во САД и некои други земји, припадниците на загрозените расни и етнички малцинства имаат пократок животен век од просечниот, и поради тоа не се доволно застапени меѓу оние за кои најмногу се очекува дека ќе починат од ковид-19.

повеќе

Предвидувањата за тоа дека ќе дојде денот кога Бугарија ќе ги искористи пасошите кои Софија така лесно им ги даваше на македонските државјани почнуваат да се остваруваат.

повеќе

Реакцијата на семејството и блиските во однос на пандемијата е пресуден фактор кој влијае на емотивната состојба, размислувањата и однесувањето на младите.

повеќе