Анализа на Министерството за здравство

Од починатите 1.506 лица од ковид, 17 отсто биле вакцинирани

Во периодoт од 6 август до 21 октомври на територијата на целата држава од тестираните за ковид-19 позитивни биле 42.945, а од нив 11.253 лица или 26% биле целосно вакцинирани, информира Министерството за здравство.

Според статистиката на Министерството, во овој период 31.692 граѓани, односно 74% од позитивните на ковид-19 и 76 проценти од хоспитализираните не биле вакцинирани.

Исто така, анализата покажува дека смртноста кај невакцинираните е драстично поголема и во овој период од ковид-19 починале 1.506 лица од кои 1.246 пациенти, односно 83 отсто не биле вакцинирани, а 260 пациенти или 17 отсто имале примено вакцина. Овие лица, како што се вели во анализата, имале повеќе хронични заболувања. Инаку, пациентите биле вакцинирани со сите типови вакцини кои што ги има на располагање во земјава.

Министерството за здравство повторно укажува на важноста на вакцинација, а секоја вакцина која ја имаме на располагање е безбедна. Истовремено оттаму апелираат граѓаните да се вакцинираат, зашто само така ќе се стигне до колективен имунитет и ќе се спречи ширење на мутации на ковид-19.

Дали и колку градовите им служат на интересите на своите граѓани (демократија) или на елитите кај кои се концентрира капиталот (авторитарност)?

повеќе

Освен тоа што муралите се моќно средство за комуникација, тие можат да бидат и предмет на манипулации, па и пропаганда, подигање тензии и продлабочување на недоразбирањата во БиХ.

повеќе

Процесот на донесување на буџетот ме потсетува на една изрека на поранешниот државен секретар на трезорот на САД, Џејкоб Лу (Jacob Lew) кој вели дека „Буџетот не е само колекција на бројки, туку израз на нашите вредности и аспирации“.

повеќе