Министерство за здравство

Пак рекорд од дневната статистика – 41 починато лице од ковид-19

Денеска е постигнат пак рекорд од дневната статистика. Институтот за јавно здравје соопшти дека во последните 24 часа регистрирани се 41 починато лице, а од направени 5.589 тестирања регистрирани се 539 нови случаи заболени од ковид-19. Од почетокот на пандемијата ова е 11-ти ден со број на починати лица повеќе од 40.

Во Скопје новозаразени има 274, Куманово – 52, Кавадарци – 25, Велес – 17, Прилеп – 15, Битола и Штип –по 14, Кочани – 13, Тетово – 12, Охрид – 11, Гостивар – 8, Струмица,  Кичево и  Радовиш – 7, Струга, Ресен, Крива Паланка, Пробиштип и Валандово – по 6, Неготино – 5, Гевгелија и Демир Хисар – по 4, Делечево, Виница и Кратово – по 3, Свети Николе, Дебар, Богданци и Македонски Брод – по 2, Берово, Пехчево и Македонска Каменица – по 1.

Во Скопје има 176 оздравени лица, а вкупната бројка на оздравени е 245 - Куманово – 19, Струмица и Ресен – по 8, Кавадрци – 6, Прилеп и Битола – по 5, Кичево – 4, Штип – 3, Велес, Тетово и Гостивар – по 2, Кочани, Радовиш, Пробиштип, Демир Хисар и Свети Николе – по 1.

Во Скопје има 23 починати лица, од кои и 18 и 23 годишно лице,  4 починати лица се од Тетово, по 3 починати лица од Куманово и Кичево и по едно починато лице од Прилеп, Гостивар, Битола, Струмица, Охрид), Струга, Кавадарци и Дебар. Од пријавените пет лица се починати во домашни услови.

Досега во земјата се направени вкупно 1.248.079 тестирање на ковид-19.

Вкупната бројка на ковид-дијагностицирани лица во нашата земја од почетокот на епидемијата изнесува 186.549 бројката на оздравени пациенти е 166.851, на починати е 6.437, а бројот на активни случаи изнесува 13.261.

 Според епидемиолошки анализи во моментов, дистрибуцијата по градови на заболени (вкупно) и активни случаи (вкупно) е:

Скопје 80.821, активни 5.869

Куманово 11.005, активни  948

Тетово 10.733, активни 1057

Прилеп 8.892, активни 283

Гостивар 7.920, активни 574

Битола 6.925, активни 250

Велес 6.022, активни 289

Охрид 5.793, активни 663

Кавадарци 5.727, активни 207

Струмица 5.593, активни 509

Штип 5.543, активни 247

Кичево 3.872, активни 480

Струга 3.753, активни 662

Кочани 3.126, активни 139

Гевгелија 2.350, активни 73

Неготино 2.295, активни 44

Свети Николе 1.815, активни 112

Ресен 1.503, активни 109

Радовиш 1.475, активни 118

Дебар 1.442, активни 149

Крива Паланка 1.345, активни 53

Берово 1.193, активни 50

Делчево 1.107, активни 67

Виница 1.004, активни 46

Пробиштип 893, активни 45

Валандово 785, активни 36

Богданци 543, активни 21

Кратово 525, активни 56

Крушево 518, активни 15

Македонски Брод 460, активни 33

Демир Хисар 424, активни 15

Демир Капија 406, Аактивни 4

Пехчево 310, активни 12

Македонска Каменица 292, активни 22

Дојран 139, активни 4.

Tреба да ја прифатиме технологијата, наместо да се плашиме од неа, а и игрите се дел од тој процес. 

повеќе

Moжно ли е стотици кандидати за градоначалници три недели да ветуваат, а никој да не каже од каде средства за таа намена т.е. никој да не го спомене зборот децентрализација кој претставува клуч за било какво ветување?

повеќе

Капиталното дело на Танас Вражиновски „Македонска народна митологија“, упатува на потребата нашата наука постојано да се враќа на извориштата на македонската култура и писменост, создавани од светите браќа Кирил и Методиј и од нивните ученици и следбеници, светите Климент и Наум Охридски. 

повеќе