На Инфективната клиника во Скопје почина 15-годишна пациентка

Петнаесетгодишно девојче од тетовското село Селце почина денеска на Клиниката за инфетктивни болести и фебрилни состојби во Скопје.

Според Министерството за здравство, пациентката на Инфективната клиника била донесена со многу тешка клиничка, откако 13 дена претходно била со симптоми на болеста. Пред да биде болнички лекувана, пациентката 10 дена имала тегоби. Според медицинскиот извештај, станува збор за исклучително тежок случај, со развиена тешка форма на болеста, пациентка е со обезитас. Епидемиолошката анкета е позитивна односно, според кажувањата на таткото на пациентката, нејзината мајка е почината со ковид-19, информираат од Министерството за здравство.

Како што дознаваме, пацинетката имала 111 килограми.

Радован Павловски (1935, Ниш, Србија) е водечко име на третатта генерација македонски писатели, која во нашата литература се појави во шеесеттите години на минатото столетие и внесе нов творечки дух со препознатлив национален белег.

повеќе

Во јавните високообразовни институции, научноистражувачката дејност е целосно маргинализирана под неопходниот минимум.

 

повеќе

Го потсетувам претседателот на државата дека уставниот рок за создавање на парламентарно мнозинство е 20 дена, а веќе 30 дена Владата нема парламентарно мнозинство.

повеќе