Во Скопје

МЗ: Од понеделник лабораториски анализи на Д-димери и ЦРП во три поликлиники

Министерството за здравство информира дека од понеделник во скопските поликлиники „Јане Сандански", „Бит Пазар" и „Драчево", граѓаните ќе можат да направат лабораториски анализи за проверување на вредностите на Д-димерите и ЦРП, кои се важни за следењето на здравствената состојба на пациентите со ковид-19.

Како што посочуваат од министерството, во трите поликлиники од следната недела пациентите ќе доаѓаат во термини наменети само за лабораториската анализа за да не бидат во контакт со останатите пациенти.

„Со овој начин им олеснуваме како на матичните лекари, така и на пациентите да не мора да одат во ковид центрите и болничките установи за да ги направат потребните анализи. Партиципацијата за ваквата здравствена улуга ќе се наплаќа по ценовникот за здравствени услуги на Фондот за здравствено осигурување", изјави директорот на Здравствен Дом Скопје д-р Виктор Исјановски.

 Еврообврзница во услови на најголемата светска економска криза за репрограмирање на долгот и буџетска поддршка.

повеќе

Повикот на Заев за „Влада за национален спас“ само три дена откако неговиот кабинет ја доби собраниската доверба, покажува дека таа тешко би се качила над сегашните 62 пратеници.

повеќе

Богатите држави мораат веднаш да донираат вакцини против ковид-19 на загрозените држави. 

повеќе