Клиника за психијатрија

Меѓународно истражување за менталното здравје за време на мерки за коронавирус

Клиниката за психијатрија е активно вклучена во борбата со коронавирусот и веќе се отворени повеќе телефонски линии за психолошка поддршка, а во наредниот период ќе се организираат и повеќе активности и превенција за менталното здравје.

Фото: Роберт Атанасовски

Од Клиниката информираат дека во тек е меѓународно истражување за менталното здравје на населението за време на мерките за контрола на пандемија со овој вирус. Координатор на истражувањето е италијанското здружение за социјална психијатрија „Societa Italiana di Psichiatria Sociale“ (www.psichiatriasociale.org), а истражувањето се спроведува во повеќе европски земји. Координатор за Македонија е токму Универзитетската клиника за психијатрија - Скопје.

Оваа студија, како што велат оттаму, се спроведува со цел проценка на влијанието на пандемијата ковид-19, воведениот карантин врз менталното здравје кај нашето население и да се развијат соодветни здравствени интервенции.

Истражувањето е доброволно, анонимно и информациите ќе бидат третирани како доверливи и во согласност со постојните закони.

Истражувањето „Ковид-19 и ментално здравје“ е на овој линк

Легенда под Главна слика

Фото: Роберт Атанасовски

Дали е аксиом дека со членството во НАТО е гарантирана безбедноста на Македонија? Дали почеток на преговори значи и отворен пат за членство во ЕУ?

повеќе

Што е со оние граѓани кои не се вклопуваат во нашиот (би)етнички дискурс?

повеќе

Постојат различни фактори кои влијаат на нивото на ризик кога станува збор за перење пари. Тоа може да биде од клиенти, региони, производи или ризик од финансиски инструменти. Разбирањето на овие ризици, како и факторите што придонесуваат, им овозможува на надлежните органи многу поефикасно да се заштитат од перење пари поврзано со корупција.

повеќе